SORTIDA DE CAP DE SETMANA A TARADELL

Sortida de cap de setmana organitzada pel Club Excursionista Taradell

A proposta del CE Taradell hem compartit, amb ells, un cap de setmana molt intens, en excursions, cultura, diversió, i amistat.

Vam sortir de Reus divendres; alguns ho van fer al matí per aprofitar conèixer indrets de la zona, altres vam sortir en acabar la jornada laboral. Uns quants ens vam trobar al vespre a la plaça  Major o Mercadal de Vic, la famosa plaça porxada monumental on s’hi celebren a part del conegut mercat del ram, moltes reivindicacions polítiques.

Després de fer el chek-in a l’hotel vam anar a sopar a un restaurant de la vora. Els riures i la gresca van ser la tònica de tot el sopar.

Dissabte, 23 d’octubre. Sortim aviat per anar fins a Taradell per reunir-nos amb la gent del club excursionista amfitrió.

Marxem tots junts amb els cotxes fins al Collformic, port de muntanya situat al municipi del Brull, a 1142m d’altitud, a l’extrem nord-oest del Montseny. Aparquem els cotxes i comencem l’excursió per pujar fins el cim del Matagalls primer per pista fins que agafem un senderó on no hi és habitual trobar massa gent, i com que ja anem un grup considerable, els organitzadors ens descobreixen nous indrets per pujar-hi. Veiem a l’esquerra el santuari de Sant Segimon que data del segle XIII, que es va construir aprofitant la cova que hi havia i que va servir d’habitatge a Segismund, rei de Borgonya, que va fer d’ermità. També veiem Sant Miquel de Barretons, una petita ermita a sobre d’una muntanya de pedres a 1300m d’altitud. Aquest nom de barretons ve donat perquè a dins s’hi guardaven uns barrets de palla, que, segons diu la tradició, curaven el mal de cap.

Ens endinsem en boscos de roures i faigs on la tardor ja comença a fer acte de presència. Pugem fins un pou de gel molt gran. Hi baixem dins per immortalitzar el moment, tot de mòbils i càmeres buscant la millor instantània.

Desfem camí uns 10 minuts i continuem pel sender fitat i marcat per uns punts vermells. Anem paral·lels a un riu. Aquesta zona es coneix com Els Salaverds. Quan ja s’albira el Matagalls, localitzem un abeurador i al seu costat la font dels 100 cims o del prat xic, que és un monòlit al costat del torrent fet amb pissarra amb la figura metàl·lica d’en Patufet al capdamunt. La font és del 1981 i està dedicada a Josep Maria Folch i Torres.

Arribem al cim Matagalls (1696m) cap a quarts d’una del migdia. La vista a 360 graus és impressionant. Divisem el Canigó, Puigmal, Serra del Cadí, Serra d’Ensija, Plana de vic, Montserrat, Collserola, Les Agudes, el turó de l’Home…. en dies que el vent bufa fort s’hi pot divisar Mallorca perfectament.

El Matagalls és el tercer cim més alt del Montseny, i està coronat per la creu claretiana erigida en record de Mossèn Cinto Verdaguer. També hi ha una placa en record al també mossèn Jaume Oliveras i Brossa, excursionista, i en memòria de qui es va crear la travessa Matagalls-Montserrat.

Baixem fins a la font de Matagalls (1620m) que raja dins un cobert d’obra, on ens aturem a fer un mos a mode de dinar.

Reprenem el camí passant per més boscos preciosos fins a trobar la pista que ens portarà fins el corriol que baixa fins a trobar la creu de Collformic que deixem a la dreta i que amaga una de les històries més dramàtiques del Montseny, la mort de 107 liberals de Vic a mans dels Carlins el 10 de gener de 1874. Continuem pel senderonet paral·lel a la carretera fins arribar als cotxes.

Anem a l’hotel de Vic per endreçar-nos una mica, ja que els amics de Taradell ens tenen  preparada una sorpresa.

Ens porten a fer una visita al “Màgic món del tren” situat a la població de Santa Eugènia de Berga, a uns 7 km de Vic.

El Màgic Món del tren és una instal·lació dedicada al món del col·leccionista i el modelisme. El seu creador, Josep Arumí Bou, col·leccionista de trens Märklin des del 1984 ha anat confegint una important col·lecció de trens, miniatures, i moltes peces de figures, monuments, cases típiques i llocs emblemàtics d’arreu d’Europa, tot recollit en dues impressionants maquetes que cobren vida en activar-se el gran treball elèctric, informàtic i manual, així com l’aplicació de les últimes tecnologies que s’hi poden veure.

Tots hem quedat bocabadats.

Després per fer temps fins a l’hora de sopar hem anat a fer un beure a Taradell.

Sopar en un restaurant als afores de Taradell.

Diumenge 24 d’octubre. Esmorzar a l’hotel i en haver fet el chek-out, hem carregat les bosses i motxilles als cotxes i en arribar els companys del CE Taradell hem anat fins al poble de Vilanova de Sau on hem aparcat i des d’on hem començat a fer l’excursió.

Avui ha sigut una excursió més plàcida i molt bonica. En sortir ja tenim un pal indicatiu que ens endinsa per un petit sender fins arribar a la carretera que hem de creuar i seguim per un camí de terra per uns sifonets marcats pel GR-2, continuem fins a la bifurcació on trobem un rètol que ens indica anar fins al Puig del Far (832m). Allí descansem i fem un petit mos, fem fotografies que no acaben mai perquè ho voldries captar tot. La vista ens mostra el pantà de Sau, no massa ple, tot i que del campanar immers a l’aigua, només hi veiem una finestra i la teulada punxeguda. També tenim, una mica més lluny,  el Santuari del Far, les cingleres de Tavertet, etc..

Després anem fins a la Roca del Migdia, i altres cingleres des d’on hi ha uns miradors espectaculars. Tornem enrere fins a trobar el camí del cargol, que és per on baixarem fins a Vilanova de Sau per acabar l’excursió.

Aquí ens acomiadem i agraïm als amics de Taradell l’amabilitat i hospitalitat que ens han mostrat durant els dos dies.

Com sempre, un plaer formar part d’aquest club.

Glòria O.

 

C